Articles

Hidden Architecture

läpi uransa, ainakin Maison de Verreen asti, Chareaun työ horjui jatkuvasti ”ready-made” – kultin, jonka hän oli osittain velkaa dadaismin vaikutuksesta, ja Salon des Artistes Décorateursin laatutaidon standardien välillä.

Frampton, Kenneth (1984). Pierre Chareau on eklektinen arkkitehti.

koko uransa ajan, ainakin Maison de Verreen asti, Chareaun työ väreili yhtäjaksoisesti dadaismin osittain vaikuttaman ”valmisruokakultin” ja Salon des artistes decoratiquesin rakentavan käsityötaidon maun

välillä.Frampton, Kenneth (1984). Pierre Chareau, eklektinen arkkitehti.

CONTEXT / CONTEXTO

vuonna 1928 Madame Dalsace osti vanhan hotellirakennuksen 31.Saint-Guillaume Streetiltä tarkoituksenaan purkaa nykyinen rakennus ja suunnitella uusi talo tohtori Dalsacelle ja hänelle itselleen sekä gynekologian konsultointiklinikka. Hotelli sijaitsi kahden sisäpihan välissä olevassa korttelissa, joka määritteli sen geometriaa. Pariskunnan alkuperäisiä suunnitelmia jouduttiin miettimään uudelleen, koska toisen kerroksen suojeltu vuokralainen ei suostunut poistumaan asunnostaan. Se oli Maison Verre-projektin lähtökohta.

vuonna 1928 Madame Dalsace osti vanhan hotellin osoitteesta 31 Rue Saint-Guillaume tarkoituksenaan purkaa nykyinen rakennus ja rakentaa uusi asunto hänelle ja tohtori Dalsacelle sekä tämän gynekologiselle klinikalle. Hotelli sijaitsi korttelin sisällä kahden tilavuuttaan määrittävän sisäpihan välissä. Avioliiton alkuperäisiä suunnitelmia joudutaan miettimään uudelleen, koska toisen kerroksen vuokralainen, jolla oli suojattu vuokra, ei suostunut poistumaan asunnostaan. Éste se convierte en el punto de partida del proyecto de la Maison Verre.

STRUCTURE / ESTRUCTURA

Pierre Chareau ja Bernard Bijvoet päättävät pohjustaa toisen kerroksen uudella metallirakenteella ja purkaa alemmat kerrokset. Tuloksena on kolmen uuden kerroksen rakentaminen kahden alkuperäisen sijaan ja tuplakorkeuksien luominen joillekin talon alueille. Lisäksi uudet metallipalkit ja-pylväät tarjoavat hankkeelle rakenteellista ja materiaalista rehellisyyttä.

Pierre Chareaun ja Bernard Bijvoetin ratkaisu on vahvistaa hotellin toinen kerros uudella metallirakenteella ja purkaa alemmat kerrokset. Tuloksena on kolmen uuden kerroksen rakentaminen alkuperäisestä kahdesta sekä kaksoiskorkeuksien luominen haluttuihin tiloihin. Lisäksi uudet palkit ja metallipylväät, jotka ovat täysin alttiina, tarjoavat rakenteellisen ja materiaalisen vilpittömyyden.

SPATIAL ORGANIZATION / ORGANIZACIÓN ESPACIAL

taloon pääsee kapeaa käytävää pitkin, joka päättyy sisäpihalle, jossa on eri sisäänkäynnit. Tohtori Dalsacen konsultointihuone sijaitsee pohjakerroksessa takapuutarhaan päin. Klinikan vastaanoton edessä ja läpikuultavien siirrettävien läpikuultavien paneelien kätkemänä on talon pääportaat, jotka johtavat Dalsacen avioliiton taloon. Kun olet menossa ylös, voit alkaa hahmottaa sisätilojen vaikutus luoma lasi julkisivu. Tämä vaikutus tuntuu täysin olohuoneessa, tärkein kaksinkertainen korkeus tilaa talon. Pohjoiseen päin jatkuva luonnonvalo näyttää kaikki Pierre Chareaun suunnitteluaikeet Maison Verrelle: rakenteellinen vilpittömyys, jossa näkyvät metalliprofiilit, ja ornamentiikka, joka perustuu monimutkaisten siirrettävien väliseinien yhdistelmään huonekaluilla, jotka on pääasiassa rakennettu puusta, lähempänä jugendtyyliä. Tämä taso sisältää myös keittiö, ruokasali, solarium ja pieni tutkimushuone, jossa on itsenäinen pääsy tohtori Dalsacen toimistosta. Päämakuuhuone ja toissijaiset makuuhuoneet sijaitsevat kolmannessa kerroksessa takapuutarhaan päin, kun taas palvelualue sijaitsee pohjoisessa, uuden rakennetun tilavuuden sisällä.

A la vivienda se accede a través de un estrecho pasadizo que desemboca en un patio pavimentado donde se localizan sus diferentes entradas. En la planta baja se encuentra la consulta del Dr. Dalsace, que se orienta al jardín trasero. Edessä vastaanotto kuulemisen ja piilotettu sarja liikkuvia läpikuultava paneelit, on pääportaikko, joka johtaa Dalsace pariskunta kotiin. Kun kiivetä, alkaa hahmottaa sisätilojen vaikutus luoma lasi julkisivu, joka on täysin löydetty, kun tulet olohuoneeseen, päätila talon kaksinkertaisella korkeudella. Jatkuva valo, koska sen pohjoiseen suuntautumiseen, tämä huone näyttää kaikki suunnittelu aikomukset Pierre Chareau varten Maison Verre: suuri yksinkertaisuus ja rakenteellinen vilpittömyys osoittaa metalliprofiilit, ja ornamentiikka perustuu yhdistelmä monimutkainen järjestelmä mobiili väliseinät huonekaluja, pääasiassa puuta, lähempänä jugendtyyliä. Tässä samassa kerroksessa on myös keittiö, ruokasali, solarium ja pieni studio, johon pääsee itsenäisesti lääkärin konsultaatiosta tohtori Dalsace. Sekä master ja kaksi toissijaista makuuhuonetta sijaitsevat kolmannessa kerroksessa näkymät takapuutarhaan, kun taas palvelualue sijaitsee pohjoisessa, uudessa rakennettu tilavuus.

FABRICATION / FABRICACIÓN

Maison Verre on erinomainen muunnettavissa oleva suunnitelma sikäli, että jokaisen muutoksen perimmäinen motiivi voi näyttää täysin muuttuvalta, siirtyen yhdessä tapauksessa välttämättömyydestä mukavuuteen seuraavassa, tai sanotaan, että tällä ”laitteiden runollisuudella” on jossakin tapauksessa enemmän symbolinen merkitys kuin toisessa.

Frampton, Kenneth (1984). Pierre Chareau on eklektinen arkkitehti.

Maison de Verre on muunnettavissa oleva par excellence, jossa jokaisen muutoksen perimmäinen syy voi vaihdella välttämättömyydestä yhdessä tapauksessa mukavuuteen seuraavassa, tai paremminkin ”laitteiden poetiikkaan”, jossa sillä on joissakin tapauksissa avoimesti symbolinen merkitys.

Frampton, Kenneth (1984). Pierre Chareau, eklektinen arkkitehti.

maison Verren fyysiset rajat hämärtyvät sen osioiden rakentavan monimutkaisuuden vuoksi. Pohjapiirroksia tarkastellessa huomaa, kuinka eri huoneita jakavat seinät eivät ole piirretty yksittäisinä kaksoisviivoina, vaan elementteinä, jotka voivat taittua tai pyöriä eivätkä noudata talon rakenneruudukkoa. Tarkasteltaessa sisätilat hankkeen, nämä linjat tulevat monimutkaisia kaiteet, tikkaat, jotka liikkuvat kaukalo tilaa, läpikuultava näytöt tai lasi-ja metallihyllyt. Tämä monimutkainen estetiikka ei pyri funktionaaliseen kohteeseen, kuten Kenneth Frampton toteaa esseessään Pierre Chareaun olevan eklektinen arkkitehti, vaan rakentavaa runoutta, joka johdattaa tekniikan aikansa valmistusrajoille. Sen liikuteltavien elementtien monimutkaisuus asettaa Maison Verren ajattomaan tilanteeseen arkkitehtuurin historiassa. Emme voi tiukasti sijoittua modernin liikkeen sisälle, ja sen estetiikka on lähempänä 1950-ja 1960-luvuilla suunniteltua arkkitehtuuria.

La Maison Verressä tilarajat hämärtyvät sen osioiden rakentavan monimutkaisuuden vuoksi. Jo kasveja analysoidessa nähdään, miten eri alueita jakavat seinät eivät ole piirretty yksinkertaisina kaksoisviivoina vaan elementeillä, jotka taittuvat tai pyörivät itsekseen eivätkä jatka talon rakenteellista verkkoa. Siirrytään valokuvia sisätilat, nämä linjat tulevat monimutkaisia kaiteet, tikkaat, joita voidaan siirtää avaruudessa, läpikuultava näytöt tai hyllyt metallia ja puuta. Tällä kompleksin estetiikalla ei ole funktionaalista tarkoitusta, kuten Kenneth Frampton selittää esseessään eklektinen arkkitehti Pierre Chareau, vaan rakentavassa poetiikassa, joka vie ajan teknologian valmistamisen rajoille. Monimutkaisuus päättyy ja liikkuvat elementit paikka Maison Verre projekti ajaton tilanne sisällä arkkitehtuurin historiassa, siirtämällä sen pois periaatteita moderna liikkeen, ja tuo se lähemmäksi esteettinen, joka ei tullut suosittu vasta 50-luvulla.

TRANSPARENCY / TRANSPARENCIA

Maison de Verre on yhtä vaikea luokitella hyväksyttyjen genrejen tai yhteisten ideologioiden mukaan kuin Marcel Duchampin yhtä epätyypillinen teos, Le Grand Verre,hänen vuosina 1915-1923 luotu kuuluisa lasirakennelmansa, joka tunnetaan tarkemmin jopa Poikamiestensä paljaaksi riisuttuna morsiamena. Tämä vertailu menee paljon pidemmälle kuin näennäisesti triviaali tosiasia, että kaksi teosta rikkoa kaikki luokittelun sääntöjä, jotka sopusoinnussa perinteisen käsityksen niiden tieteenalojen.Frampton, Kenneth (1984). Pierre Chareau on eklektinen arkkitehti.

Maison de Verre on yhtä vaikea luokitella hyväksyttyjen genrejen ja yhteisten ideologioiden mukaan kuin Marcel Duchampin Le Grand Verre, hänen kuuluisa lasirakenteensa, joka luotiin vuosina 1915-1923. Tämä vertailu menee paljon pidemmälle kuin se vähäpätöinen tosiasia, että nämä kaksi teosta rikkovat kaikkia perinteisiä sääntöjä kunkin tieteenalansa.

Frampton, Kenneth (1984). Pierre Chareau, eklektinen arkkitehti.

Maison de Verressä on monia tutkimuksellisia lähestymistapoja, jotka sijoittavat tämän hankkeen monimutkaiseen tilanteeseen arkkitehtuurin virallisessa historiankirjoituksessa. Todennäköisesti tämän hankkeen monitulkintaisin puoli on suhde lasiin ja avoimuuteen. Talon kaksi pääjulkisivua (pohjoinen ja eteläinen) on rakennettu läpikuultavasta lasilohkokankaasta, jossa on selkeät lasiaukot hyvin erityisinä hetkinä. Aikana ensimmäisellä puoliskolla XX vuosisadan, lasi oli tullut yksi ikonin materiaaleja modernin liikkeen (esimerkiksi Mies Van der Rohe rakennettu Barcelonan paviljonki vuonna 1929 ja Villa Tugendhat vuonna 1930), mutta liittyy käsite avoimuuden osana arkkitehtoninen vilpittömyys ja hygienia. Pierre Chareau haastaa nämä lasiin liittyvät arvot rakentamalla läpikuultavan verhoseinän. Sisätiloista tämä lasinen julkisivu toimii valoseinänä seulottuna ilman mitään viittausta ulkomaisemaan, ei sisäänkäyntipihaan tai takapuutarhaan. Tämä ristiriita tavanomaisten materiaalisten piirteiden kanssa on yksi selkeimmistä esimerkeistä Chareaun työskentelytavasta. Kulttuurinen konteksti ei vääristänyt hänen suunnittelupäätöksiään tai muuttanut pyrkimystä luoda uusia tiloja ja ilmapiirejä.

Maison de Verressä on monia analyysin näkökulmia, jotka asettavat sen monimutkaiseen tilanteeseen arkkitehtuurin virallisessa historiankirjoituksessa. Hankkeen ehkä monitulkintaisin puoli on sen suhde lasiin ja läpinäkyvyyteen. Sen kaksi pääjulkisivua (pohjoinen ja eteläinen) on rakentanut tehdas läpikuultavista lasilohkareista, joiden ikkunat ovat läpinäkyviä hyvin tietyissä paikoissa. Ensimmäisellä puoliskolla vuosisadan lasi oli tullut yksi vertauskuvia moderna liikkeen (esimerkiksi Mies rakennettu Barcelonan paviljonki vuonna 1929 ja Villa Tugendhat vuonna 1930), mutta liittyy käsite avoimuus ja osana arkkitehtoninen vilpittömyys ja hygienia. Pierre Chareau haastaa nämä lasiin liittyvät arvot rakentamalla läpikuultavan verhoseinän, joka sisältä toimii seulotun valon seinänä ilman minkäänlaista viittausta ulkomaisemaan, sekä sisäpihalle että takapihalle. Tämä ristiriita materiaalin ominaispiirteisiin nähden on yksi selkeimmistä esimerkeistä Chareaun tavasta toimia lähestyttäessä projektia, jossa kulttuurinen konteksti ei vaikuttanut hänen päätöksenteossaan eikä uusien tilojen ja ympäristöjen etsinnässä.